Close

Sajtóközlemény

Fogadalmat tettek a képviselőjelöltek, hogy megválasztásuk esetén elkötelezik magukat a fogyatékos emberek jogainak előmozdítása mellett. A Fideszen, a Mi Hazánkon és a Munkáspárton kívül minden, az EP választáson induló párt listvezetője aláírta azt a nyilatkozatot, amelynek szükségessége egy megrázó konferencián rajzolódott ki tegnap.

“Jobb ország leszünk, ha a fogyatékkal élők jól érzik magukat itt” – mondta Földesi Erzsébet, az Európai Fogyatékosügyi fórum elnökségi tagja Az Ön jogai az Európai Unióban című előadása egy pontján, a Közös Ügyünk III. Konferencia során azonban az derült ki, hogy még nagyon messze vagyunk ettől a közös jóérzéstől.

Hogy mennyire, jól mutatja annak az édesanyának az esete, aki több szülőtársával együtt beperelte az államot azért, mert az nem teljesíti a fogyatékos gyermekével kapcsolatban a kötelességeit. “Egyszer én már nem leszek, mi lesz akkor Ferivel. Végigjártam a jellemzően határmenti, eldugott tömegintézményeket, és elborzadtam, a zircibe mégis beadtam a jelentkezésünket, hiszen 20 év a várakozási idő…”

Az érintett megszólalók és a szakértő előadók prezentációjából nagyon szomorú kép rajzolódott ki a fogyatékkal élők helyzetéről. Egyetlen beszédes szám: Budapesten egyetlen egy támogatott lakhatás sem elérhető a számukra. Ez jól mutatja, hogy az önálló és méltóságteljes élet a legtöbb fogyatékkal élő ember számára csak vágyálom Magyarországon.

A jogszabályi környezet pedig már adott, derült ki a konferencián, a finanszírozás és a strukturális gondolkodás azonban nem hagyja érvényesíteni azokat az elveket, amelyekhez Magyarország is csatlakozott, amikor ratifikálta a Fogyatékossággal élő emberek jogairól szóló ENSZ egyezményét.

A Közös ügyünk konferencia a központi idegrendszeri sérült gyermekek szülei által létrehozott Lépjünk, hogy Léphessenek Közhasznú Egyesület, a fogyatékos emberek jogaiért küzdő Önállóan lakni – közösségben élni csoport, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete, a Mozgássérültek Nudapesti Egyesülete és az Unikornis Egyesület szervezte immáron harmadik alkalommal – ezúttal a Részvétel Hete – Európa Helyben programsorozat elemeként.

Az Európai Uniós választáshoz közeledve fontosnak tartottak egy körképet adni arról, hogy hogyan teljesülnek a fogyatékkal élők jogai a lakhatás, oktatás, szolgáltatás, munkavállalás az akadálymentessség, azaz hozzáférés szempontjából az Unión és Magyarországon belül.

Az esemény azonban nem csak arról szólt, hogy milyen hiányosságok vannak az szóbanforgó területen. A szervezők minden, az Európa Parlamenti választáson induló párt képviselőjét meghívták a rendezvényre és a listavezetőket pedig megkérték arra, hogy írjanak alá egy nyilatkozatot, amelyben vállalják a fogyatékkal élő honfitársai jogainak érvényesítését, amennyiben bekerülnek az Európa Parlamentbe. A pártok többsége elfogadta a meghívást és aláírta a dokumentumot.

A helyszínen megjelent Kórozs Lajos, az MSZP-PM, Varjú László, a DK, Ungár Péter, az LMP színeiben, és két EP jelölt: Donáth Anna a Momentum és dr. Lukács László, a Jobbik képviseletében. A megjelentek mindegyike felkészülten és határozott elképzelésekkel érkezett. Ungár Péter például arról beszélt, hogy a méltán jóhírű gyógypedagógia képzésünkre kellene koncentrálnunk ahelyett, hogy olyan területen szállunk be a felsőoktatási intézmények versengésébe, ahol nem tudunk komoly eredményeket elérni. Donáth Anna a monitorozás megerősítését emelte ki, mert felháborítónak tartja, hogy a kitagolásra szánt sok milliárd forintot nem megfelelően költötte el a kormány (erről sok szó esett a rendezvényen). Varjú László arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2020-as költségvetésben egyetlen olyan tétel sem szerepel, amely a fogyatékkal élők helyzetén javítana és stratégiaalkotást sürgetett. Dr. Lukács László jogászként a gondnokság alá helyezés gyakorlatát tartja helytelennek: sok olyan ember nem szavazhat, aki szeretne beleszólni abba, hogy ki képviselje az ügyét. Korozs Lajos a rokkantsági nyugdíjak felülbírálatának tragikus következményeiről beszélt. Többen kiemelték a méltatlan egészségügyi vizsgálatok kérdését: a konferencia egyik előadójának végtagját például több évtizede amputálták, mégis háromévente megvizsgálja egy orvos, hogy valóban így van-e.

A pártok képviselői szóban is ígéretet tettek arra vonatkozóan, hogy minden eszközzel (pl törvénymódosító javaslatok beadásával, kiállással stb) képviselik a fogyatékkal élők jogainak érvényesülését.

A rendezvényen a Fidesz, a Mi Hazánk és a Munkáspárt nem képviseltette magát, a nyilatkozatot sem írták alá. A Fidesz EP képviselője levélben gratulált a rendezvényhez és sok sikert kívánt, a Kétfarkú Kutyapárt listavezetője aláírta a nyilatkozatot, a rendezvényre ő sem tudott eljönni.