15 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz. Idén az évforduló és a közelgő Európai Parlamenti választások is lehetőséget adnak nekünk arra, hogy megnézzük, milyen hatással van a tagságunk ebben a szövetségben itt, helyben. Olyan területeket mutatunk be, amelyek a civil szervezeteknek, állampolgároknak fontosak lehetnek, és amelyek hatással vannak településeinkre és hétköznapjainkra, milyen konkrét fejlesztések, beavatkozások valósultak meg hazánkban. És mutatunk pár forrást, ahol további információkat találtok.

„Felzárkózó kelet” – Az Európai Unió rengeteg forrást szán a területi különbségek felszámolására, arra hogy a gazdaságilag elmaradottabb térségeket gazdaságilag és infrastrukturális is fejlessze.

„Európa sokszínű, mind beleférünk” – Esélyegyenlőség. Az Unió területén élő kisebbségek jogai és lehetőségei.

„Utolsó padból előre fuss” – Oktatás és munka. Hosszú távon a fejlődés záloga az oktatás és a biztos munka. A munkavállalás és az oktatás szabadsága mellett a helyi szolgáltatásokat és szabályozások formálásában az Európai Unió is részt vesz.

„Jogodban áll” – Emberi szabadságjogok. Az egyetemes emberi jogok védelmére az Unió területén és határain túl is figyelmet fordít az EU, jogi szabályozásokkal, oktatási programokkal és a sérülékeny társadalmi csoportok védelmével.

„Szegénységi bizonyítvány” – A szegénység felszámolása. A területi gazdasági különbségek felszámolása mellett külön kiemelt célja az Európai Uniónak hogy az egyes országokon belüli társadalmi különbségeket csökkentse, segítse megállítani a legszegényebb rétegek leszakadását, és támogassa, hogy mindenki jobb életkörülmények között élhessen.

„Élhető, zöld Magyarország 2050-re” – Környezetvédelem és harc a globális felmelegedéssel. Szabályozásokkal, és rengeteg zöld beruházással járul hozzá az Európai Unió ahhoz, hogy országai így Magyarország is élhető és zöld legyen 2050-ben is.